USD35,20
EURO36,75
GBP44,32
BIST9.724,50
GR. ALTIN2.968,73
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

EN ÖNEMLİ PROBLEM: YOKSULLUK

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

EN ÖNEMLİ PROBLEM: YOKSULLUK

ANSİAD 13. Olağan Toplantısı’nın konuğu olan İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Ümit Özlale, “Küresel konut endeksi fiyatları endeksine göre Türkiye son 6 çeyrektir 56 ülke arasında konut fiyatlarının en çok arttığı ülke konumunda. Çocukların yüzde 48’i, gençlerinse yüzde 35’i en düşük kişi başına hane halkı gelirine sahip yüzde 20’lik grupta yaşıyor” dedi.

Antalya Sanayici ve İş İnsanları Derneği (ANSİAD) 2021 faaliyet yılı 13. Olağan Toplantısı, ekonomide yaşanan gelişmeler ışığında sektörlerin ekonomiden etkilenen sorunlarını Akdeniz Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi & ANSİAD Fahri Üyesi Doç. Dr. Şükrü Erdem moderatörlüğünde, Ekonomist & İYİ Parti Ekonomiden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Kalkınma Politikaları Başkanı & ANSİAD Fahri Üyesi Prof. Dr. Ümit Özlale’nin katılımlarıyla “2022 ve Sonrasında Türkiye Ekonomisi: Fırsatlar ve Riskler” başlığında Akra Hotel’de gerçekleştirildi. Toplantıya, TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Mustafa Balcı, TMMOB Şehir Plancıları Odası Antalya Şube Başkanı Ebru Manavoğlu, TMMOB Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Okan Hançer, İYİ Parti Kalkınma Politikaları Başkan Yardımcısı Aykut Kaya, İYİ Parti Antalya Kalkınma ve AR-GE Politikaları Başkanı Tayfun Tozluyurt, ANSİAD üyesi iş insanları ve çok sayıda misafir katıldı.

SOSYAL DEVLETİN ÖNEMİ ANLAŞILDI

Dünya ekonomisinin pandemi döneminde serbest piyasa ekonomisi nedeniyle dalgalandığını kaydeden Prof. Dr. Ümit Özlale, “Bildiğimiz anlamda o çılgın neoliberalizm serbest piyasa ekonomisini kasıp kavurduğu küreselleşmenin sonuna geldik. Pandemi döneminde birçok şey değişti, evden çalışabilmenin mümkün olduğunu gördük, yoksullaşabildiğimizi, yeni iş kollarının olduğunu öğrendik. Küreselleşme ve popülizmle birlikte dünyada ortaya çıkan liderlerin, dünyaya verebileceği zararı anladık” dedi. Karşıtlıklardan kaynaklı olarak halkın kendisini aşırı uçta bulduğuna işaret eden Özlale, “Donald Trump’ın kaybetmesini hazmedemeyen bir grup beyaz sarayı bastı, Brezilya’da Jair Bolsanaro, Rusya’da Viladimir Putin gibi örnekleri çok fazla. Ama şu ortaya çıktı ki, sosyal devlet var olmak zorunda. Küreselleşme bize pandemide daha dengeli bir kapitalizme tanıklık edeceğimizi gösterdi” diye konuştu.

FAİZ İNDİRİMLERİ GÜNDEMDE

Türkiye ekonomisinin günlük reel faiz günlerini geri döndüğüne işaret eden Prof. Dr. Ümit Özlale, “TCMB faiz arttırmayacak, hatta faiz indirimleri gündemde. Negatif reel faiz günleri bir farkla geri döndü, çünkü TCMB’nin kura müdahale etme gücü yok. Değersizleşen TL yüksek bir enflasyon getiriyor. Enflasyon-devalüasyon sarmalı riski yüksek. Enflasyonun açıklanan haliyle bile yüzde 20’nin altına düşmesi mümkün gözükmüyor. Bu en çok dar gelirliyi etkiler. Türkiye’de büyüme ile kredi genişlemesi arasında çok yüksek bir korelasyon var” dedi. Temmuz ayında kredi genişlemesine gidilmesini hatırlatan Özlale, “Fiyatlar bu dönemde hatırlarsanız çılgın gibi artmıştı, yine aynısı olacak. Hiç mi olumlu etkilenecek bir şirket yok derseniz, ihracatçılar emek-yol bir ihracat yapıyorsa bundan olumlu çıkarsın. Peki halk ne olacak? Halk elbette olumsuz etkilenir. Kira fiyatları ve gıda fiyatları yükseleceği için halk çok büyük bir olumsuzluk yaşayacaktır” diye konuştu. Cumhurbaşkanı’nın bankacılık sistemini kredi genişlemesine zorladığını kaydeden Özlale, “Bu bize talebi körükleyen ve enflasyonu arttıracak bir döneme girdiğimizi gösteriyor. İthal ara malı ve yatırım malı ithal eden şirketlerin, döviz borcu olan işletmelerin bilançoları çok olumsuz etkilenir” dedi.

EN ÖNEMLİ PROBLEM: YOKSULLUK

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

Antalya Kadın ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!