Bağımlılıkla mücadele çalışmalarında etkin toplumsal çabaları ile öne çıkan, BAĞDER, BAĞDER’İN EN’LERİ başlığı altında farkındalık yaratanları plaketle ödüllendirdi.
Dernek başkanı, Öztürk KARAHAN, Kendini bağımlılıkla mücadeleye adayan bir yardım gönüllüsü. Bağımlılığa Karşı Eğitim,Yardımlaşma ve Korunma Derneği’nin 2016 yılında (BAGDER) adı altında Öztürk Karahan’ın başkanlığında faaliyetine başladığını bildirdi. Hilal TV de bu konuda programlar yapan, yoğun uğraşıları ile adından çok söz ettiren İsa Altun’un büyük emekleri ve destekleriyle gerçekleşen törende, Antalya’dan plakete layık görülen üç özel isim de vardı.
Antalya’dan Hürriyet gazetesi, Yazı İşleri müdürü Alper Beyaz, Trt Nağme Kahve Telvesi Programı Yapımcısı ve Sunucusu, antalyakadin.com gazetesi yazarlarından, Nilhan Turan’a BİR MADDE BAĞIMLISININ ANNESİ, BUNUN ADI EROİN Başlıklı röportajı ile http://antalyakadin.com/bir-madde-bagimlisinin-annesi-bunun-adi-eroin.html
ve en iyi çıkış yapan yazarlardan Adın Ömrüme Hatıra kitabının yazarı, Eylül Ayça Karakuş ‘a plaket verildi.
Plaketleri, Avcılar Belediye Başkanı Handan Toprak takdim etti.
www.bagder.org sitesinde bağımlılık ile ilgili önemli paylaşımlar var.
BİREYLER BAĞIMLILIK YAPAN MADDELERİ NEDEN DENERLER?
Dünyadaki insanların çok azı bağımlılık yapıcı maddeleri kullanır. Ancak bu maddeler, kullanan kişilerde hem fizyolojik hem psikolojik hem de sosyal anlamda ciddi yıkımlar meydana getirir. Madde kullanan bir kişinin, bağımlılık yapıcı maddeyi denemesinin gerekçesi olarak pek çok neden sayılabilir. Bunların arasında merak, sınırlarını aşma çabası, asilik, farklı olma dürtüsü, arkadaşlarına uyma, gruptan kopmaktan çekinme zikredilebilir. Ayrıca sorunlarını çözebilmek veya unutmak ya da daha iddialı olma düşüncesi gibi bazı psikolojik nedenler de sıralanabilir. Madde kullanımı, sorunlarla baş etmenin yanlış bir yöntemidir. Sorunları çözmede bağımlılık yapıcı maddenin herhangi bir yardımı olmaz. Bağımlılık yapıcı madde kullanan kişi kısa bir süreliğine kaygılarını ve sorunlarını unutabilir. Ama sorunlar hâlâ çözülmemiştir. Bağımlılık yapıcı madde kullanmak, başka sorunlara da yol açar. Çünkü bağımlılık yapıcı maddeler istenmeyen güçlü etkilere sahiptir. Ayrıca kullanıldıkları zaman kimi hukuki sonuçlara da yol açabilirler. Araştırmalar bağımlılık yapıcı maddelerin gelişmekte olan beyne verdiği zararın kısa süreli değil, kalıcı olabileceğini göstermektedir. Beynin farklı bölgelerinde madde kullanımı nedeniyle oluşan olumsuz yönlü değişimler şu şekilde özetlenebilir: FRONTAL (ÖN) LOBDA ORTAYA ÇIKAN DEĞIŞIMLER ;Ön lob, duygulardan, bilinçli düşünmeden ve hareketlerden sorumludur. Madde kullanıldıktan sonra kullanıcı kendini rahatlamış, engellerden sıyrılmış hisseder. Bu durum, kullanıcının daha rahat konuşmasına, çılgınca ve ölçüsüzce davranmasına ya da sonrasında pişman olacağı saçma şeyler yapmasına sebep olur. Kişi madde kullanmaya devam ettikçe beyin yavaşlar ve konsantrasyon becerileri durur. Bu durumdaki kişinin doğru kararlar alması, duygularını ve dürtülerini kontrol etmesi zorlaşır. HIPOTALAMUSTA ORTAYA ÇIKAN DEĞIŞIMLER ; Hipotalamus, beynin hormon üretebilen özelleşmiş bir bölgesidir. Bağımlılık yapıcı maddeler, beynin böbreklere suyu emmesini söyleyen hormonu üretmesini engeller. Bu, daha fazla suyun atık olarak kaybedilmesi anlamına gelir. Beyin için uygun olan suyun azalması kullanıcıyı susuz bırakır. Bu durum ertesi gün yaşanabilecek baş ve vücut ağrılarının da sebebidir. BEYINCIKTE ORTAYA ÇIKAN DEĞIŞIMLER ;Beyincik vücudun hareket ve denge merkezidir. Bağımlılık yapıcı maddelerin beyincikteki en açık etkisi dengenin kaybedilmesidir. Kullanıcı ayakta durmakta ya da yürümekte zorlanır, sık sık düşer. Bu nedenle kullanan kişilerde sıklıkla yaralanmalar meydana gelir.